• Moşteniri Coregrafice
    AVANGARDA

Despre

,,Moșteniri coregrafice: Avangarda” prezintă activitatea unei alte generații de dansatori și coregrafi români din secolul XX care au contribuit la configurarea dansului românesc, precum Lizica Codreanu, Iris Barbura, Trixy Checais, Gabriel Negry și Vera Proca Ciortea. Acești pionieri și-au făcut apariția în spațiul dansului românesc în perioada interbelică. Inspirați de diverse surse ale culturii locale tradiționale, de școala expresionistă germană, dar și de unele curente americane, au căutat noi moduri de expresie coregrafică, formându-se în principal la Paris, Berlin, Viena sau Salzburg, poli ai modernismului occidental la acea vreme. În ciuda celor 45 de ani de comunism, după cel de-al Doilea Război Mondial, activitatea cultural-artistică din România a fost totuşi una destul de diversă. Regimul comunist susținea cu precădere dansul clasic datorită influenţei școlii de balet sovietice și pe cel popular din raţiuni de propagandă, dar nu şi manifestarea unor forme de dans modern sau experimental.
Totuşi, nu au încetat să existe evenimente de acest tip, autofinanţate şi găzduite sporadic de scena vreunui teatru, muzeu sau desfăşurate chiar în propriile apartamente ale acestor creatori neobosiți și inspirați, care au contribuit la conturarea direcției dansului contemporan de astăzi. Documentarul cuprinde informații inedite despre viața și activitatea personalităților care fac subiectul filmului, susținute de arhive foto, audio și video, animații digitale, reconstituiri ale unor coregrafii pornind de la fotografii vechi și mărturii ale celor care i-au cunoscut sau au scris despre acestea.

Lista

Coregrafi

Lizica Codreanu

Iris Barbura

Trixy Checais

Gabriel Negry

Vera Proca Ciortea

Lista

Video

Making-Of ,,Moșteniri Coregrafice: Avangarda”

Logo Proiecte Color [Converted]

Proiect cultural testosterone enanthate pct co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.